fbpx

mag. Miran Možina: Skrb zase: od antike do danes – prek Zooma

mag. Miran Možina: Skrb zase: od antike do danes – prek Zooma

More

20. aprila, 2020 18:00 - 20:00

Izhodišče predavanja bo koncept »skrbi zase«, kot ga je na temelju antičnih zgledov (grško »epimeleia heautou«, latinsko »cura sui«) psihološko pozitivno oblikoval francoski filozof Michel Foucault. Poseben izziv skrbi zase je, da ni univerzalnih receptov, ki bi bili primerni za vsakogar, ampak mora vsak zase, po svoji meri, iz dneva v dan krojiti svoj enkratni program in način skrbi zase ter ga prilagajati različnim okoliščinam in obdobjem lastnega življenja. Pomemben poudarek Foucaulta je tudi, da skrb zase ni vaja za samoto, ampak je skupnostna praksa. Torej ni mogoča v asocialnem prostoru, ni beg od ljudi in sveta, ni egocentrična praksa, ampak je na številne načine povezana z drugimi ljudmi in okoljem, tako da bogati socialno in ekološko vpetost. Prav njeno upoštevanje je postalo v sodobnih družbenih razmerah divjega globalnega kapitalizma, ki podira ekološko ravnovesje, velik izziv za vsakogar od nas.

Mag. Miran Možina, psihiater in psihoterapevt, direktor in dekan Fakultete za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani. Uveljavljen strokovnjak je med drugim strokovni vodja ambulante za otroke in mladostnike v okviru Psihoterapevtske ambulante fakultete. Na svoji raznovrstni poti je vodil dobrodelne projekte psihosocialne pomoči za otroke, mladostnike, njihove družine in za uporabnike psihiatrije v Društvu za prostovoljno delo in psihosocialno pomoč ODMEV. Na svojih predavanjih pa udeležence razveseljuje s široko razgledanostjo in spodbujanjem razmisleka o pomembnih temah, na katere v vsakodnevnem tempu še prehitro pozabimo.

IZVEDBA PREDAVANJA:

Ob 17.30 pošljemo povabilo za Zoom v stran na Facebooku (tukaj), ob 18.00 začnemo. 45 minut časa samo zase 🙂

Dogodek je brezplačen, bomo pa hvaležni, če ga lahko podprete. V tem primeru nakažite 10 € na podjetje, ki organizira dogodke pozitivne psihologije (https://www.bizi.si/DUSAN-VUKMIROVIC-S-P/).

Sklic: SI 00 2004 (= ker bo izvedeno 20. 04.). Če boste potrebovali račun, vam ga pošljemo po prejetem potrdilu o plačilu. V tem primeru pišite na info@nastjamulej.si.