fbpx

So vas moje kreativne rešitve prepričale? Začnite jih izvajati v praksi! Pri tem vam bodo v veliko pomoč tudi moje knjige in delavnice s tehnikami razmišljanja.

PRIVOŠČI SI KNJIGO →ŽELIM SE PRIJAVITI →
O PREDAVANJU

Pozitivna revolucija

Pozitivna revolucija je revolucija v razmišljanju in vedenju, v odnosu in naravnanosti, vrednotah in delovanju. Postanite učinkoviti!

Dva človeka primerljivih moči vlečeta vrv v nasprotni položaj. Pihata in puhata in oba sta rdeča v obraz od vloženega napora. Jasno je, da uporabljata ogromno energije. Tega sicer ni videti iz položaja vrvi, saj se vrv sploh ni premaknila. Dejansko je celotna ureditev popolnoma statična, ne glede na to koliko energije dejansko vložimo.
Ne obstaja zakon narave, ki bi dokazal, da energija in trdo delo ustvarita napredek ali koristen učinek. Energija bo ustvarila učinek samo, če bo koordinirana in organizirana v smer dejavnosti.

Dr. Edward de Bono meni, da je napredek – na osebni ali globalni ravni – odvisen od pozitivnega in konstruktivnega razmišljanja in obnašanja. V svetu se danes dogajajo dramatične, pogosto nasilne spremembe, človeško obnašanje pa pogosto oblikujeta občutek krivde in negativizem. Ta temni oblak moramo razpihati, zato se moramo bolj zanašati na humor, bistveni dejavnik spreminjanja zaznavanja.

Na predavanju predstavimo novo vrsto revolucije. V preteklosti so bile revolucije negativne – sovražnika so opredelile, napadale in uničile, vodil jih je občutek poslanstva in smeri. Po zmagi pa ta energija pogosto podivja, povzroči razprtije in razkol med zmagovalci. Tudi pozitivna revolucija ima energijo in smer, njeni nasprotniki pa so ustaljeni vzorci našega razmišljanja.

Obstaja pet osnovnih načel pozitivne revolucije. Pet, kot ima roka pet prstov, in ker si je zato enostavno zapomniti pet osnovnih načel. Roka je lahko tudi simbol revolucije.

 • Učinkovitost – Brez učinkovitosti samo sanjamo. Učinkovitost pomeni, da si zastavimo, da bomo nekaj naredili, in to tudi izpeljemo. Učinkovitost je ‚palec’ na roki, saj roka ni uporabna brez palca.
 • Konstruktivnost – Smer pozitivne revolucije je pozitivna in ne negativna, ustvarjalna in ne uničevalna. To predstavlja kazalec, saj s tem prstom kažemo smer in pot.
 • Samoizpopolnjevanje – Vsak posameznik ima pravico in dolžnost, da sebe izboljša. To je tako energija revolucije kot njen namen. Stroj se ne more izboljšati, človek se lahko. To je prstanec. Tega prsta ne opazimo kaj prida – toda vedno je tam. Tudi samo-izpopolnjevanje mora vedno obstajati.
 • Spoštovanje – S spoštovanje mislimo na način, kako se obnašamo do drugih ljudi. Spoštovanje obsega človeške vrednote in človeška občutja. Revolucijo delajo ljudje in jo delajo za ljudi – zato je spoštovanje bistveno. To predstavlja sredinec, saj je najdaljši prst, spoštovanje pa je najpomembnejše načelo. Če ne moreš biti pozitiven do drugega človeka, v čem je potem smisel pozitivnosti?
 • Prispevanje – Prispevanje je bistvo pozitivne revolucije. Ne gre za to, kar lahko pričakujete ali zahtevate, ampak kaj lahko prispevate. Če je ‚prispevanje’ tako zelo pomembno, kako to, da ga predstavlja mezinec? Da nas spomni, da lahko prispevamo tudi z majhnim prispevkom. Sčasoma majhni prispevki sprožijo velik učinek.

Pozitivna revolucija v razmišljanju se začne pri nas samih. Njeni nasprotniki pa niso drugi ljudje, temveč so to ustaljeni vzorci v naših mislih! Izpolnite spodnji obrazec in postanite del de Bonove Pozitivne revolucije:

  Prijava na delavnico, predavanje ali sestanek.
  1. *
  1. Strinjam se s splošnimi pogoji poslovanja akademije UMNA.