fbpx

Zapustil nas je …

Zapustil nas je …
Zapustil nas je …

Cenjeni in ljubljeni dr. Edward de Bono je v sredo, 9. junija, star 88 let, umrl na rodni Malti.

Bil je izreden človek, ki je imel izjemno življenje. Navdihoval in spodbujal je milijone ljudi, da smo lahko boljši pri svojem zaznavanju, razmišljanju, komuniciranju, sodelovanju in ustvarjanju. Da smo lahko boljši ljudje, ki soustvarjamo boljšo družbo.

Njegov prispevek humanizmu je neizmeren. Lahko bi rekli, da je začetnik nevroznanosti, ded pozitivne psihologije, oče lateralnega razmišljanja, pionir poučevanja razmišljanja kot veščine, in žal nesojeni dobitnik Nobelove nagrade.

Na prvi pogled si je zaslužil Nobelovo nagrado za ekonomijo, saj je z orodji razmišljanja, ki jih je razvil, podeseteril timski duh, ustvarjalnost in posledično učinkovitost premnogim multinacionalkam. V resnici pa bi si zaslužil Nobelovo nagrado za mir, saj je paralelno razmišljanje, katerega avtor je, edini način, da smo ljudje lahko hvaležni za vse, v čemer se dopolnjujemo, namesto da bi izpostavljali tisto, zaradi česar se razlikujemo. Z de Bonovimi orodji postanemo vključeni in zavzeti, spoštljivi do sebe in drugih. Razmišljanje, kot ga je on razvil, je namenjeno temu, da se dogovorimo, kako bomo dosegli cilj, ne pa temu, da tekmujemo, kdo ima bolj prav. Je nestor Pozitivne revolucije.

Bil je državljan sveta. Med leti 2003 in 2016 pa je osemkrat obiskal tudi Slovenijo. Predaval je v Piranu, Kopru, Novi Gorici, Kranju, Ljubljani, Laškem, Mariboru in Murski Soboti (če želite, da vam pošljem zapise njegovih predavanj, mi pišite). Trikrat sva bila v Državnem zboru, srečal se je z nekaj politiki in gospodarstveniki. Njegova orodja razmišljanja so danes zaradi zavzetih učiteljev v mnogih slovenskih šolah. Postal je naš Ambasador znanja.

Če bi želeli deliti zgodbo, kako ste si z njegovimi orodji razmišljanja pomagali tudi vi, vaš tim, vaša organizacija ali podjetje, jo napišite tukaj.

Opis njegovega neverjetnega življenja si lahko preberete tukaj (v angleščini). V slovenščini pa si lahko preberete predgovor h knjigi Paralelno razmišljanje, ki je izšla leta 2018 pri Mladinski knjigi v zbirki Esenca (če želite, da vam ga pošljem, mi pišite).

Za njim ostaja več kot 80 knjig. Devet jih najdete tudi v slovenščini (tukaj). Pravkar pripravljamo deseto: Šest medalj vrednosti.

Za njim ostaja nešteto domiselnih citatov. Preberite si jih tukaj, razmislite ob njih in jih podelite naprej.

Pogreb bo v Mdini na Malti 19. junija ob 10.30 po malteškem času. Ogledali si ga boste lahko na spletni povezavi, objavljeni na www.debono.com.

»Kakovost našega življenja v prihodnosti je odvisna od kakovosti našega razmišljanja.«

Hvala Edwardu de Bonu. In tudi vam.