fbpx

Naučite svojega otroka razmišljati,
Edward de Bono

29,90 

Predgovor dr. Edwarda de Bona v učnem gradivu CoRT. Pouk razmišljanja CoRT je postalo najbolj razširjeno gradivo za neposredno poučevanje razmišljanja kot osnovne spretnosti. Učno gradivo uporabljamo od leta 1970. V tem času smo pridobili veliko izkušenj o neposrednem poučevanju razmišljanja kot spretnosti. To sem zapisal, ker ni lahko uvesti novega programa, ki se na začetku zdi vznemirljiv, toda ne vzdrži preizkusa časa in uporabe. Vznemirljivost in novost ne moreta nadomestiti praktičnosti in izkušenj.

Pouk razmišljanja CoRT v šestih delih uporabljajo po Združenih državah Amerike, v Veliki Britaniji, na Irskem, v Avstraliji, na Novi Zelandiji, v Izraelu in na Malti. V Venezueli so po enoletnem pilotskem projektu so pouk razmišljanja CoRT uvedli v učni program čisto vseh šol v državi. Številne druge države so tudi izrazile zanimanje, da bi sledile temu primeru. Uspeh pouka razmišljanja CoRT je bil odvisen od dveh stvari: od povečanega zanimanja za poučevanje razmišljanja kot osnovne spretnosti in od praktične narave pouka, ki ga ni težko podajati učencem.

Poštnina in DDV sta vključena v ceno.

Opis

Med ljudmi, ki se ukvarjajo z izobraževanjem, narašča občutek, da je razmišljanje spretnost, ki bi ji bilo treba posvetiti neposredno pozornost. Zdi se jim, da je razmišljanje spretnost, ki bi se jo lahko izboljšalo, če bi ji posvetili pozornost in vadili nekatere osnovne veščine. Staro prepričanje, da se razmišljanje razvija kot stranski produkt pozornosti, usmerjene na posamezne predmete, kot sta geografija in zgodovina, ne veljata več. Nekatere veščine razmišljanja, ki se ukvarjajo z (i)zbiranjem informacij, se lahko naučimo spotoma pri omenjenih predmetih, toda to je samo del široke razpona spretnosti razmišljanja, ki jih potrebujemo v življenju. Na primer, razmišljanje, ki ga potrebujemo za uresničitev dejanj, mora vsebovati prioritete, cilje, pogled drugih ljudi in podobno. Opisno razmišljanje na zadostuje.

Nekoč je prevladovalo, da je oseba z visokim količnikom IQ, nujno tudi učinkovit mislec. Danes se zdi, da to ne velja več, nekateri ljudje z visokim IQ se izkažejo kot relativno neučinkoviti misleci, in nekateri drugi s precej skromnejših IQ kot bolj učinkoviti. Razmišljanje sem definiral kot: operacijska spretnost, s pomočjo katere inteligenca ravna v skladu z izkušnjami. Če je IQ kot konjska moč avtomobila , potem je razmišljanje enakovredno spretnosti vožnje avtomobila. Zaradi tega spoznanja sedaj mnoge šole za nadpovprečno nadarjene uporabljajo pouk razmišljanja CoRT, da bi se namerno izognila t.i. ‘inteligenčne pasti’, do katere pride, kadar visok IQ ne spremljajo učinkovite sposobnosti razmišljanja.

Razmišljanje ne potrebuje informacijske osnove, da bi bili učinkoviti. Toda absurdno je predpostavljati, da se bo razmišljanje zgodilo samo od sebe, če bomo imeli dovolj informacij. Samo v zelo redkih primerih lahko imamo tako celovite informacije, da razmišljanje postane odvečno. V večini primerov moramo nadomestiti manjkajoča dejstva z uporabo svojih sposobnosti razmišljanja. Predaval sem stotinam tisočem podjetnikov, znanstvenikov, inženirjev, arhitektov, javnih uslužbencev in mnogim drugim skupinam. Vedno znova in znova sem slišal pritožbo, da se na nobeni stopnji svojega izobraževanja niso učili razmišljati.

Razmišljanju ni nobena zapletena skrivnost. Pouk CoRT je zasnovan tako, da je praktičen in uporaben za širok razpon življenjskih situacij, od džungle v Venezueli do poslovalnice IBM-a v Parizu. Uporabljajo ga najbolj elitne šole, pa tudi šole na prikrajšanih področjih sveta. Večinoma ga uporabljajo učitelji, ki niso imeli nobenega predhodnega izobraževanja uporabe pouka. Osnovna oblika dovoljuje, da učne ure uporabljajo različne starostne skupine (od šestih let do odraslosti) in različnih sposobnosti (IQ v razponu od 75 do 140). To ni tako presenetljivo, kot se morda zdi na prvi pogled, kajti pouk razmišljanja CoRT se ukvarja z osnovnimi miselnimi postopki in ti so enaki pri različnih starostih. Pouk je zasnovan tako, da je preprost in praktičen.

Pri poučevanju razmišljanja CoRT velja: preprosto, praktično, jasno, osredotočeno in resno. Učitelj se mora ves čas izogibati pretiranemu zapletanju in zmedi. Oba, učitelj in učenec morata imeti jasno predstavo, kaj delata. Poudarek je na praktičnosti, ne na eksotičnem filozofiranju. Primeri in prikazi morajo biti jasni. Učitelj se mora izrazito osredotočiti na vidik razmišljanja, ki ga poučuje. To je nasprotno od klepetavih, splošnih in ‘zanimivih’ pogovorov. Primerjava s športnim treningom ni neprimerna. Učitelj mora biti predvsem resno osredotočen na poučevanje razmišljanja neposredno kot osnovne spretnosti. To ni nek površen eksperiment brez priprave. Splošni metodi, ki jo uporabljamo, rečem, ‘metoda očal’. Če imate slab vid, potem sveta okoli sebe ne morete jasno videti. Z očali na nosi svojo okolico vidite jasno, in posledično so vaša dejanja bolj primerna in vaše obnašanje bolj učinkovito. Poseben namen pouka CoRT 1 je razširiti zaznavo, tako da lahko v vsaki situaciji razmišljanja vidimo več kot samoumevno, bližnje in samoljubno. Izkušnje so pokazale, da se je pri učencih, ki so spoznali te učne ure, razvil veliko širši pogled na situacije.

Učno gradivo za poučevanje razmišljanja CoRT 1 in CoRT 4 bo osnovno gradivo na usposabljanih učiteljev, ki želijo voditi Krožek za razmišljanje na svoji šoli. Knjiga Naučite svojega otroka razmišljati pa je primerna za starše, ki želijo spoznati de Bonove metode in pristope razmišljanja ter jih vaditi s svojimi otroki. Knjigo toplo priporočam vsem, ki vas zanimajo najrazličnejši de Bonovimi načini razmišljanja:

  • Paralelno razmišljanje (Šest klobukov razmišljanja, CoRT).
  • Lateralno razmišljanje (Provociranje in premikanje, Naključna beseda).
  • Načela, navade in strukture razmišljanja (KOD / TOD PO POT / HOD).
  • Reševanje težav (PROBLINK), namerno poenostavljanje …

… in se sprašujete, zakaj tudi pri vas vztrajanje pri resnici, logiki in argumentih ne deluje. Poleg tega knjiga prinaša obilico vaj ter navodila za vodenje Kluba za razmišljanje.

Pouk razmišljanja CoRT je postalo najbolj razširjeno gradivo za neposredno poučevanje razmišljanja kot osnovne spretnosti. Knjigo lahko plačate tudi enostavneje, ceneje in hitreje s pomočjo Hal mBills in pripadajoče QR kode! Poiščite pripadajočo QR kodo na fotografiji izdelka.

Avtor: dr. Edward de Bono | Prevajalka: mag. Nastja Mulej | Lektor: Dr. Matjaž Mulej | Jezik: Slovenščina | Število strani: 278